Ansökan om att hyra i andrahand
Enligt Bostadrättslagen kan andrahandsuthyrning ske på två olika sätt. Dels genom uthyrning av en del av lägenheten t. ex. till en inneboende. Dels genom uthyrning av hela lägenheten.
För andrahandsuthyrning av hela lägenheten krävs styrelsens beviljande innan andrahanduthyrningen påbörjas. Styrelsen sammanträder en gång i månaden, så du kan få vänta lite på att få din uthyrning godkänd. Om du byter andrahandshyresgäst måste du ansöka på nytt. Andrahandsuthyrning beviljas för ett år i taget. Nedan finns en blankett som ska lämnas in till styrelsen i två exemplar i det fall andrahandsuthyrning av hela lägenheten önskas. Ny hyresgäst är ny ansökan. Godtagbara skäl kan vara studier, arbete på annan ort, provsamboende etc.
För dig som funderar på att hyra ut din lägenhet kan det även vara värt att observera hyreslagens regler, bl.a. gällande hyrans storlek. Den hyra du kan ta ut regleras i hyreslagen, s.k. bruksvärdeshyra + skälig ersättning för ev. möbler. Dina lånekostnader är alltså inte någon beräkningsgrund i detta fallet
Observera att ALL andrahandsuthyrning måste vara godkänd av styrelsen! Detta inkluderar även fall då medlem använder sig av sajter så som www.airbnb.com eller lånar ut till en släkting över helgen. Reglerna gäller oavsett om du tar betalt eller lånar ut lägenheten gratis. Se följande länkar för mer info:
http://www.sbc.se/Aktuellt/Korttidsuthyrningar-utan-styrelsens-tillstand...
http://www.fastighetstidningen.se/korttidsuthyrning-via-natet-kan-vara-o...
Blankett för ansökan om andrahandsuthyrning i Brf Fålhagen14:
Ansökan om andrahandsuthyrning.pdf
Om för många lägenheter i huset hyrs ut i andra hand kan det äventyra de boendes engagemang och den dagliga skötseln av föreningen och dess skattesituation vilket kan föranleda att styrelsen ges anledning till att neka fler andrahandsuthyrningar. Administrationen kring en andrahandsuthyrning tar sig uttryck i en avgift per kalendermånad som går till föreningens kassa. Se stadgarna för mer info kring detta.
I vårt hus är det vanligt att en förälder äger 90% av bostadsrätten och barnet, som bor i lägenheten 10%. Om ett annat syskon ska ta över lägenheten bör ägandet och medlemskapet också ändras, annars är det en andrahandsuthyrning.
Summering: Alla varianter av andrahandsöverlåtelse, i vanligt tal: "andrahandsuthyrning", vare sig det tas ut en hyra eller inte, måste ha ett tillstånd av föreningen. Ansök, som sagt var, det med hjälp av blanketten i bifogad fil här under: